Тапети
#Домашен майстор
Plan Team

Лепене на тапети – Как?!

Вероятно доста от вас когато чуят фразата „лепене на тапети“  си мислят, че няма нищо по-лесно от това, но в интерес на истината, това не е съвсем така.

Всеки може да се научи да лепи тапети, но рядко резултата от първият опит е задоволителен, особено, ако не сте наясно какви подводни камъни могат да ви препънат. Въпреки това вярваме, че ако сте  достатъчно упорити и търпеливи след няколко часа практика, спокойно ще можете да се наречете „майстор на лепенето на тапети“ и с гордост да показвате на по бира своето творение на приятели. 😉

Е стига толкова с излишните приказки и нека да се залавяме за работа…, но преди това нека да отдадем нужното внимание и на теорията.

Материали, необходими за лепене на тапети

Подготвили сме се психически, че ще трябва да се прави ремонт вкъщи и сме избрали възможно най-лесният (като изключим баналното боядисване на стените с латекс) вариант да освежим хола, спалнята, детската и т.н. – ще лепим тапети!

Важна стъпка обаче се оказва предварителната подготовка на материалите, особено ако не желаем в последствие, след като започнем с лепенето да осъзнаем, че ни липсва нещо важно… например като лепило за тапети.

Именно по тази причина, нека изготвим кратък списък с нещата от първа необходимост:

 • Тапети – Очевидно няма как да минем без тапети, затова те се нареждат на челно място в списъка. Избора на тепети, обикновено се свежда до 3 основни варианта – хартиени тапети, винилови тапети и текстилни тапети. Разликата като цяло между видовете, основно е в качествата и естествено характеристиките, като издръжливост, дебелина и т.н. Препоръчваме ви вие, сами да прецените какви желаете, като посетите някой магазин за тапети и си изберете това което ви е по-джоба и вкуса.
 • Лепило – Няма как да лепим тапети, ако нямаме лепило, затова и сложете лепило за тапети в пазарската кошница. Обикновено има различни видове лепила, но най-удачно е след като сте избрали тапетите, да попитате и за подходящо за тях лепило.
 • Четка –  По-удобно и лесно е да вземете от големите правоъгълни четки с дълги косми, като тази на снимката по-долу… мисля, че се казваше баданарка.

Баданарка

 • Шпакла за тапети – Ще ви трябва, ако не желаете тапетите ви да стоят на балончета. С тази шпакла за тапети, се премахват балончетата въздух, които се образуват при лепенето на тапетите. Можете да ползвате и мека кърпа, но с шпаклата е далеч по-лесно, а и не е кой знае колко скъп аксесоар. Има различни видове шпакли за тапети, но като цяло трябва да прилича на нещо подобно на този вид в снимката по-долу.

shpakla-za-tapeti

 • Резец – Ще ви е необходим за прецизни разрези на тапетите, особено за изрязване на излишният тапет в краищата след залепянето, както и за изрязване на дупките за контакти и ключове.
 • Ролетка – Особено полезен инструмент за разкрояването на тапетите.
 • Линия – Може да използвате и някаква летвичка, планка или друго приспособление за да изрязвате краищата на тапетите под прав ъгъл.
 • Бъркалка – Трябва ви за да разбъркате лепилото, след като го смесите с водата. Тук може отново да импровизирате с нещо друго като летвичка например.
 • Кофа (или друг съд в който ще разтворите лепилото за тапети).
 • Грунд – Необходим ви е за подготовката на стените, преди лепенето на тапети. Може и без него, но все пак с негова помощ избягвате някой неприятности.
 • Студена бира (по желание) – Помага за по-задълбоченото вникване и решение на първоначалният план за работа.

Подготовка на стените

Преди да започнем с подготовката на стените за лепене на новите тапети, си отворете студената бира (ако сте я включили в списъка с материали, ако не сте, можете да пропуснете бирата), застанете в средата на стаята и се подгответе психически за целият пипкав процес. Отпийте глътка и можем да продължим напред…

За да осигурим безпроблемен процес на работа и нежелани ефекти, трябва да се уверим, че стените в стаята са чисти, гладки и сухи. Ако забележите, че някъде имате изпъкнала замазка, която се подава от наскоро запълнена дупка – вземете малко шкурка и загладете. Измийте внимателно с леко влажен парцал за да оберете прахта и изчакайте да изсъхне добре, преди да продължите нататък.

Не рядко се налага и преди лепенето на новите тапети, да се премахват стари тапети. Ако вашият случай е такъв, следвайте следните стъпки:

 1. Напръскайте малка част от тапетите. Изчакайте малко и вижте дали тапетите, които сте напръскали са поели вода и се отлепят. Ако всичко е наред, може да продължите с следващата стъпка. В противен случай, явно тапетите не абсорбират добре водата и е необходимо да ги надраскате преди това, така, че да поемат по-лесно водата;
 2. Напръскайте тапетите с вода. Ако разполагате с пръскачка, ще ви улесни доста. Имайте предвид, че е възможно водата да се стече по стената и да попадне в контакт/ключ, затова ако има такива на стените които обработвате, спрете електричеството преди това за да не стане някоя беля;
 3. Изчакайте малко да се напоят добре тапетите с вода и може да започнете с отлепянето им. Пробвайте на ръка, като може да си помагате и с шпакла, но по-внимателно за да не нараните мазилката под тапетите;
 4. След като сте свалили всички стари тапети, прегледайте внимателно стената за остатъци и ако има ги отстранете за да не ви пречат и остават неприятни издутини при лепенето на новите тапети;
 5. Желателно е да измиете стената с леко влажен парцал и да я оставите да изсъхне.

Спрете електричеството в апартамента и демонтирайте панелите на ключовте и контактите по стените, които биха ви пречили за полагането на новите тапети.

Стените ви вече са чисти, равни и сухи и можете да ги грундирате, ако сте предвидили тази стъпка.

Изчакайте хубаво да изсъхне стената, колкото е необходимо и можем да започнем с същинската част на нашето занятие.

Лепене на тапети

Лепене на тапетиВече свършихме доста работа по подготовката на стените, но все пак същинската част едва сега започва, така, че ако не сте си допили бирата, май сега е момента да го сторите, докато подготвяте лепилото.

Вземете пакета с лепилото и прочетете внимателно инструкциите. Имайте предвид, че колкото по-дебели са вашите тапети, толкова по-гъсто трябва да е лепилото ви за да може да задържи тапетите на стената. В случай, че сте взели специално лепило за вашият вид тапети, тогава няма кой знае какво да се мисли и може да следвате инструкциите на опаковката, но ако сте избрали универсално лепило, може би тази инструкция ще ви е незаменим съвет, който ще ви спести няколко часа ядосване и благославяне на родата на производителя на лепилото което сте купили.

Обикновено на указанието ви е казано в какво съотношение трябва да смесите вода/лепило и естествено придружено с препоръка след това да разбиете енергично, да изчакате известно време да узрее лепилото и отново да разбъркате след което лепилото е готово.

Докато чакате лепилото да узрее, можете да решите от кой край ще започнете с лепенето и обикновено, понеже трябва да ви е трудно, ще се окаже, че от който и край да започнете ъгъла на стената не е съвсем прав. Решение, обаче за ваше успокоение има и то е да начертаете маркери по стената с които да си помогнете.

Начертайте възможно най-близо до ъгъла на стената права линия, която да ви послужи за маркер за лепенето на първият лист тапет. Важно е линията да е права, за да може първият тапет да ви върви право по стената, така, че и тук важи правилото – няколко пъти мери, един път чертай. 😀

Начертали сме правата линия, лепилото е узряло и не ни остава нищо друго, освен да действаме с нататък като спазваме стъпките по-долу.

 1. Вземете подготвената ролетка и премерете височината на вашата стена от тавана до пода. Към тази височина, прибавете 10 см. аванс, за коригиране на евентуални грешки в изчислението. На такава дължина ще трябва да режем тапетите (например, ако измерената височина ви е 2.50, с аванс-а трябва дължината да ви бъде 2.60);
 2. Разпънете ролката, измерете необходимата дължина на тапета и отрежете под прав ъгъл с помощта на резеца и линията;
 3. Отрязаното парче намажете от вътрешната страна с лепилото и изчакайте малко време, докато лепилото попие добре по тапета;
 4. Внимателно залепете тапета, като гледате края му да върви по начертаната линия, така, че да е залепено идеално право. Започвайте лепенето винаги от тавана към пода, предполагам сами се сещате защо… ако не се сещате, ще ви стане ясно, ако пробвате да лепите от пода към тавана. 😀 Като препоръка, бих ви дал да не започвате да лепите точно от ъгъла на тавана и стената, а леко отгоре. Имате аванс от 10 см. което ви позволява това, а излишъка можете да отрежете с резеца. Това е полезно, защото понякога се случва височината да е леко по-голяма или по-малка и ако лепите точно от ръба е много вероятно някъде да ви стои като стълби, което е нежелан ефект в почти всички случаи;
 5. Вземете шпаклата за тапети (или меката кърпа) и внимателно изгонете получилите се балончета, като притискате шпаклата от вътре на вън. Представете си го като да изпишете латинската буква V, но обратно и с движения от вътрешният връх, навън… За по-лесно обяснение, може да разгледате изображението. Правите това упражнение, докато изчистите всички балончета под тапета;izchistrane-na-vuzduh-pod-tapeti-shpakla
 6. Изрежете с резеца излишният тапет в долният и горният ълъл.

За да завършите първата си стена, трябва да повторите същите тези 6 стъпки, докато облепите цялата стая. Когато сте готови, остава единствено, внимателно да изрежете тапета, там където имате дупки за ключ или контакт и естествено да им поставите по-рано премахнатите панели. Вече можете спокойно да включите електричеството и да се отдадете на заслужена почивка пред телевизора, докато чакате лепилото да изсъхне.

В този ред на мисли, добре е да ви предупредим, че е желателно през този период да избягвате следните действия в стаята която облепихте:

 • Отваряте прозорци;
 • Пускате печки/климатици;
 • Мокрите стените.

Въпросните действия, могат да причинят неправилно изсъхване на лепилото и евентуално разлепяне на тапетите.

Лепене на тапети – видео урок

За финал ще ви предложим и един видео урок как се лепят тапети и макар техниката да не е съвсем същата, то нагледно можете да проследите горе описаните стъпки.

Надяваме се материалът да ви е бил полезен и се радваме, че макар да не е от най-кратките, все пак сте отделили време да го прочетете. Чувствайте се свободни да коментирате стъпките или да дадете полезни съвети чрез коментарите в тази статия.

Пожелаваме ви приятно лепене на тапети! 😉

Коментари:

Последвай ни