ograda-s-muh
#Градина
Plan Team

Декорация на стена и градински декорации с горски мъх

Едва ли много от вас всеки ден посещават дворци, но поне веднъж в живота си са виждали снимка на дворец, оградата и статиите на който са прилежно покрити с мъх. Естествено за постигането на такъв ефект по естествен начин, вероятно ще е нужно най-вече много време и благоприятни условия, но за щастие в тази статия, ще ви покажем как можете да постигнете същите ефекти по изкуствен начин.

Ако вече сме грабнали вашето внимание, нека да ви дадем списък с нещата, които трябва да си приготвите за постигане на желаният краен резултат:

 • Две чаши мътеница ( кисело мляко също би ви свършило работа );
 • Половин чаена лъжичка захар;
 • Две чаши вода (може да ползвате и бира, но предполагам предпочитате да си я изпиете студена );
 • Царевичен сироп или хидрогел ( евентуално за сгъстяване на течността );
 • Блендер;
 • Кутия за съхранение;
 • Четка за нанасяне.

Горски мъх – откъде?

Отговорът е много лесен – от гората.

Няма нищо по-хубаво от това да си направите една разходка в близката гора или парк и да поемете глътка свеж въздух, а защо не и пикник през уикенд-а сред природата?

Горският мъх обича основно влажни места, където през повечето време е сенчесто, така, че по-голям успех бихте имали ако в близост има река или езеро. Доста често мъх може да откриете и полепнал в основата на дърветата.
Мъх на дърво

Имайте предвид, че има различни видове мъхове, така, че вземайте само от този, който ви харесва на външен вид.

Подготовка на горският мъх за смилане

Преди да смелим горският мъх в блендера е желателно да го измием добре, за да премахнем излишната пръст в корените му.

След като измиете добре мъха, преди да го сложите в блендъра е желателно да го накъсате на по-малки парченца. Това ще помогне на блендера да смели по-лесно мъха на ситни частици.

Мъх в блендер

Смесете всичко заедно

Време е да смесим всичко заедно. Вземете измитият и накъсан на парчета мъх и го сложете в блендера.

Добавете към него двете чаши мътеница ( или 2 чаши кисело мляко, разредено с малко вода ), захарта и водата. Време е да включите блендера и да смелите всичко до получаването на гладка консистенция.

Пробвайте с четката дали получената смес е достатъчно гъста, като потопите четката. Ако при изваждането на четката, сместа започва да капи, значи сместа ни не е достатъчно гъста и при нанасянето и евентуално би ни било трудно да ограничим попадането от нея на нежелано от нас място. Ако нанасяте течността върху цялата ограда или градинска статуетка, това не би ни пречило, но ако желаем да намажем само фугите на тухлена ограда, тогава би било трудно да задържим сместа да не се разтича и по тухлите.

Ако сместа ви е прекалено рядка, може да добавите малко царевичен сироп или хидрогел с цел да сгъстим сместа. В случай, че сте сгъстили прекалено много сместа, можете спокойно да разредите с малко вода.

Нанасяне на сместа от мъх

Дойде ред да грабнем четката и да развихрим въображението си. За целта потапяме четката в разтвора и нанасяме там където желаем да поникне мъха.

nanasqne-na-muh

Хубаво е да споменем отново, че мъха обича сенчестите места и влажността. Именно по тази причина най-добър ефект бихме постигнали, ако процедурата я правим през късна пролет или есента, когато влажността на въздуха е по-голяма и нашият мъх би пораснал по-бързо и лесно. Също така е добре да имаме предвид, че места където през целият ден напича слънце, намаляват шансовете нашият мъх да се развие. В този случай ще се наложи да се постараете малко повече и да поддържате мястото влажно като пръскате с вода по няколко пъти на ден, особено в първите няколко седмици, докато мъха се развие.

След като приключите с нанасянето, останалият разтвор може да запечатате в кутия и да приберете в хладилника. Това ще запази сместа, която може да ви потрябва за повторно нанасяне, ако желаете по-бърз и наситен ефект.

Премахване на мъх

ЛимониВ случай, че по някаква причина не ви е харесал ефекта или желаете да премахнете изцапано по погрешка място с сместа от мъх, можете да премахнете ръчно мъха и остатъците които не сте успели да премахнете напръскайте с лимонов сок. Това ще убие мъха и ще предотврати повторната му поява.

 

 

Бонус идеи за декорация с мъх

 • Намажете с сместа външната част на саксиите си;
 • Много от градинските декорации имат грозна плоска поставка. Можете да я намажете с сместа, като след време ще получите нещо като полянка за вашата жабка, гъбка или градинско смърфче;
 • Имате зидана тухлена ограда и желаете да изглежда по-красиво? Намажете внимателно фугите. Така, те ще изглеждат някак приятно и любопитно на вашите гости;
 • Имате хубава каменна пътечка в градината, но бордюрите ви стоят някак недовършени? Можете да ги украсите като добавите малко по-естествен вид благодарение на мъха. Естествено същият ефект бихте постигнали и с фугите в каменните плочки.

Надяваме се статията да ви е харесала и да ви е била полезна. Не се колебайте да дадете и вашето предложение за декорация с мъх.

Коментари:

Последвай ни